Katero hemisfero pa ti uporabljaš?

Na uho mi je prišlo, da so možgane Alberta Einsteina po njegovi smrti “zasegli.” Hoteli so preštudirati ali je bilo z njim dejansko nekaj narobe ali pa je bil za par stopenj višje inteligence od večine znanstvenikov tistega časa. Na žalost teh “možganoajnštajnraziskovalcev” je bilo ugotovljeno, da niso njegovi možgani iz nobene nadnaravne snovi, da so enaki povprečni velikosti odraslega človeka, da niso nič bolj nagubani itd. Šele malo kasneje so, baje, namenili pozornost povezavam med levo in desno polovico in ugotovili, da jih je imel g. Einstein nenormalno veliko.

Kasneje naj bi iz tega izpeljali nove ugotovitve, da je pogoj inteligence stopnja povezanosti med levo in desno polovico in ne nagubanost možganov ali število možganskih celic. V splošnem bi lahko ljudi delili na levo in desno hemisferne, glede na to, katera polovica je v večji uporabi pri posamezniku. Jasno pa je, da je učinkovitost delovanja možganov večja ob uporabi obeh možganskih polovic in da je s tem možno tudi doseči višjo psihično stopnjo.

* Leva hemisfera skrbi za urejanje in analiziranje podatkov, govor, števila, ti ljudje naj bi bili bolj orientirani na podrobnosti in dejstva, racionalni, znanstveni, kritični.

* Desna hemisfera pa je vizualno, neverbalno in intuitivno usmerjena. Ukvarja se z zvoki, vzorci, barvami, umetnostjo, domišljijo.

Dobra usklajenost obeh polovic vpliva tudi na zadovoljstvo človeka, saj nas ustrezno menjavanje aktivnosti spodbuja k različnim delom in skrbi, da se vzpostavlja ravnovesje v življenju.

Najbrž je težava naše družbe tudi prevelika uporaba leve polovice. No moja je že. Grem zdaj delat povezave.

0568782000.gif

 • Share/Bookmark

7 komentarjev na "Katero hemisfero pa ti uporabljaš?"

 1. helenca, dne 12.04.2008
  helenca

  :mrgreen: sicer sem že videla ta test in lahko ti povem, da se meni ta ženska vrti v obe smeri. malo v desno in malo v levo. :lol:
  sicer pa so se že enkrat pred mesci kregali kaka je povezava, ampak sem pozabila :oops:

 2. ajša, dne 12.04.2008

  hmm ne vem. :roll:
  ampak meni se ves čas vrti v desno. in mi konkretno ne gre to skupaj, ker če se ti zdi, da gre v desno, si menda desnohemisferni. zase bi pa rekla, da sem zadnje čase striktno leva… :shock:

 3. bojan, dne 13.04.2008

  če se ti da;
  http://take-away-7.blogspot.com/2007_03_01_archive.html ,
  o levici in desnici

 4. morfej, dne 13.04.2008
  morfej

  po definiciji bi se dal tudi jaz med leve (tudi dobesedno) ;) to žensko mi pa uspe prepričat, da se vrti v obe smeri ;) mogoče imam tudi jaz (in helenca) veliko povezav med levo in desno polovico (pojasni zakaj jo lahko prepričam v levo in desno vertenje) in sem podoben einsteinu ;)

 5. ajša, dne 14.04.2008

  *bojan – ja zanimivo, kako je to z desno. me pa resno zanima, kaj je glavni razlog za njeno poveličevanje? :roll:

  *morfej – no evo, zdej me pa že resno matra, kako jo prepričat? ker men ne rata, n-e r-a-t-a! jz bi tud ajnštajn bla :oops:

 6. morfej, dne 14.04.2008
  morfej

  jah pomežiknem ji (z obemi očesi) ;) drgač pa ne mormo bit vsi einsteini. lahk pa probaš iskat novo formulo po njegovem načinu: a=b*c, b=c*c*d,… ;)

 7. ajša, dne 14.04.2008

  ja fajn no. bom pa vsaj lahk rekla, da se je albert na mojmu blogu oglasil :wink:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !