Resno mislim, da je naš šolski sistem v krizi…

… pravzaprav ne samo šolski sistem kot tak. Naša družba je v krizi, no, na veliko področjih  se dogajajo razne revolucije.

Minejo dnevi, ko se sploh ne sprašujem v zvezi z ničemer, kar se tiče službe. In dokaj dobro krmarim skozi ure delovnega časa. Takrat ne morem reči, da sem hudo veliko sebe pokurla in tudi ne morem reči, da ni bilo v delo vložene nobene energije. Srednja vrednost, skratka.

Pride dan, ko zares ne morem vložiti veliko energije v delo. Ker sem hin, izmučena, energijsko v q. Dan se kljub vsemu izpelje, ne da bi kdo to posebej opazil.

Velikokrat pa pride dan, ko:

- razmišljam, v čem je fora, če tri četrtine otrok rešuje naloge samo za to, da so rešene, pa čeprav ves čas prepisuje besede iz slovarja, račune od soseda. Ko začneš z moraliziranjem, da si ne bodo nič zapomnili, da bodo naslednjič ob isti nalogi naleteli na isto težavo, se ti smejijo v faco in si mislijo, da te je itak že skoraj zasula zemlja.

- se sprašujem, kako je polovica otrok prišla v npr. 8., 9. razred, če ne znajo dobro brati, pišejo “kao što govoriš,” za poštevanko je mobitel in kalkulator. Ne res, kako? Ali je smiselno spuščati otroke v npr. 4. razred, če ne zna več od poštevanke števila 1 in 2 in prebere za silo dobro stavek, ki ga je prej prebral že petkrat?

- se zavedam, da ne gre, da bi razrede ponavljala polovica oddelka. Prav tako se zavedam, kako je na šolah s števili otrok; v smislu, če ne gredo vsi v petega, bo samo en oddelek, zato mora iti dalje. Že sto let nisem slišala, da bi kdo ponavljal razred. Resno ne! Ko sem jaz hodila v šolo, je skoraj vsako leto prišel kak nov sošolec iz višjega razreda, pa ni bilo s tem nič narobe.

- ugibam, komu se pomaga z razvrščanjem otrok na otroke s posebnimi potrebami, dsp-jevce in kar je tega. OK, nekaj si jih absolutno zasluži poseben prilagojen program, če že mora biti tovrstna integracija, ampak po mojih srečanjih s temi otroki je tak vsak peti. Ostali bi s strani staršev priučenim zicledrom, delovnimi navadami, sprotnim delom zagotovo dosegali zadovoljive rezultate. Tako pa se jim pomaga in pomaga, sami delajo še manj, pričakujejo pa celo to (kar je pa živa resnica), da bodo brez česarkoli itak imeli na koncu dve!

- se mi smilijo ti naši mladički. Saj ne vedo več, kaj je trpljenje, kaj je muka učenja, kaj je neimetivsega. In vem, da niso sami krivi. In zakaj se že predmeti niso združili v več skupin??

- se sprašujem, kdaj nastopijo trenutki, ko lahko rečem, da sem uspešna v svoji službi. Samo in res samo takrat, ko poučujem v t.i. tretji nivojski skupini, ker tam jih je peščica, ki delajo zelo zagriženo. Ali ko se z dvema pripravljaš na tekmovanje. To je pa skoraj vse. Zato pa na nekaterih šolah poteka prava tekma, kdo bo vodil te odličnjake (ofkors, priviligirani!).

- se mi zdi svinjsko, kako eni učitelji delajo (in jim celo uspeva) po liniji najmanjšega odpora. Stila in metod učenja ni zamenjal(a) ali prilagodil(a) že od pamtiveka, ne da se ji nič, nad otroci se samo zdira in igra na struno prisile. Ti pa točno veš, da bo z junijem zopet bitka za stolček septembra. That’s the way.

 • Share/Bookmark

2 komentarjev na "Resno mislim, da je naš šolski sistem v krizi…"

 1. bojan, dne 23.04.2008

  Ni bilo časa, da bi objavil post z naslovom “Geografija nekoliko drugače”; skratka … en tip, entuziast, je v marcu v prostorih SAZU-ja predstavljal res inovativne metode poučevanja slepih.
  Vredno ogleda vsakega pedagoga. Si se kdaj soočila s takšnim učencom?

  Ti si pa verjetno imela v mislih raznorazne dislektike …

 2. ajša, dne 23.04.2008

  ne, nisem. se bom pozanimala.
  mislim, da je s takimi otroci, kot praviš, drugače delati, ker, predvidevam, imajo sami drugačen pogled. v mislih sem imela dislektike ja in tiste z motnjami spomina. v osnovnih šolah v teh časih sedi en kup takih otrok, ki bi s trudom in ustrezno pomočjo učitelja in malo drugačnim načinom dela (ki ne bi škodil tudi nadarjenim) ter seveda staršev lahko dosegali čisto povprečne rezultate. tako pa so (nekaterim) dodeli neke ure, sami pa to jemljejo kot extra popust in popuščanje pri vsem. še dobro, da so omejili podeljevanje odločb.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !