Nekaj velikega se dogaja

Naj navržem samo nekaj prebranih misli, ki so me spodbudile k pisanju naslednjega besedičenja:

“Ne pozabite, na svetu bo mir šele, ko bo moč ljubezni premagala ljubezen do moči.”

“Človeštvo najbolj ogroža lastna neumnost.”

Nekoč mi je zame “velika” gospa rekla: “Človeštvo potrebuje razpad nečesa, da se ozavesti in dvigne na višji nivo.” Izrečeni stavek je bil namenjen tolažbi moje neracionalne skrbi za okolje in jezi nad človeštvom, ki je pozabilo, kaj je v resnici pomembno. V teh časih, ko se skoraj iz ure v uro pojavljajo nove vesti v zvezi z veliko svetovno finančno krizo, ki posega ne le na področja domala vseh velik držav, ampak na področja delovanja malih ljudi, ta stavek razumem še veliko bolje. Uvrščam se med te male ljudi, laike, ki spremembe spremljajo in se zanje zanimajo. Opažam pa, da nekoliko bolj kot večina povprečne množice okrog mene. Če debata nanese na to tematiko, slišim odzive, ki me jezijo: “To je samo v Ameriki, nas se ne bo niti dotaknilo.” Ali pa: “Ja kaj pa lahko jaz naredim za to?” Pametuje lahko vsak po svoje, že res, ampak se mi zdi bolje, da vsaj nekaj pametujemo, ker to pomeni, da razmišljamo. Brez misli in posledičnih dejanj se ne da nič narediti.

Stvari, ki jih lahko vsak sam, poudarjeno, KOT POSAMEZNIK naredi za boljši svet, je veliko IN JE VREDNO to početi, četudi se zdi še tako nesmiselno. V prvi vrsti pa je potrebno pri sebi premisliti in omejiti nepotrebne nakupe – za precej lagodno življenje potrebujemo zelo malo in začeti iskanje za višjimi vrednotami in ideali.

Pesimistično čutim, da se resnično nekaj dogaja in hkrati optimistično pričakujem, kam bodo te spremembe obrnile svet. Tako kot je, se dejansko zdi, ne more trajati več dolgo. Potrošniški materializem in gonja za denarjem je dosegla višek. Stanje planeta Zemlje je v razsulu. Veliki in mali se ženemo samo še za tem, kaj bomo uspeli nagrebsti skupaj, da bomo imeli čim več in da bomo čim bolj srečni. Sreče pa kar ni in ni.

Kaže se razpad nečesa starega – ponošenega, pokvarjenega, izživelega in vzpon nečesa novega – resnično boljšega, drugačnega. Ampak to boli. Boli Ameriko, boli Evropo, boli Japonsko. Ostali komaj čakajo…

Zna biti, da bomo pričeli gledati na to, kaj damo v usta, da se bo serijska potrošnja instant hrane ustavila. Zna biti, da bo dovolj troje hlač za vsakodnevno nošnjo. Zna biti, da se bomo v avto za na pot v službo usedli štirje, da bomo prihranili. Zna biti, da bo plastenka vredna veliko več kot Nike majica. Zna biti, da bo nekdo, ki bo vedel, kaj napraviti iz smeti cenjen veliko bolj kot šef Interšpara.

In prav je tako.

Ampak nekaterim je o tem razmišljati toliko hudo, kot bi občutili resničnost tega stanja.

  • Share/Bookmark

1 komentar "Nekaj velikega se dogaja"

  1. animos, dne 10.10.2008

    informiraj se..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !